Fangörller İçin Pop, Toplum İçin Sanat: Bir B.A.P'yi Anlama Rehberi


Warrior'dan beri B.A.P ile birlikte olan biri olarak bu yazıyı yazmak adeta bir farz oldu benimçün. Bilmeyenlere, B.A.P 2012 yılında TS Entertainment'tan çıkış yapmış 6 üyeli bir hiphop bazlı keypap grubudur. Çıkış zamanlarında, müziklerinin kendine haslıkları, sözlerinin çarpıcılığı, özellikle femine erkek gruplarından farklı olarak tam bir "adam" (tamam gülmeyin dfhjgfd) havası taşımaları, üyelerin bireysel yetenekleri ve... hepsinin sarı saçlı oluşları ile tanındılar dghfddsfdfhj 2012 yılı içerisinde, 5 adet geridönüş yaptılar, yılın süper "keypap" çaylağı oldular (evet, EXO o zamanlar şimdiki EXO değildi :"3). Golden Disk'ten, Gaon Chart'tan, Melon'dan, So-loved'dan, Seul Müzik Ödülleri'nden Yılın Çaylağı ödülü aldılar. MAMA'da PD'nin Özel Seçimi (hey gidi fanwar günlerimiz heey! dhjgd)'ni aldılar. Bunun dışında, ensesi kalın ödüllerden olmasa da, ufak çaplı internet ödüllerinden de, özellikle yurtdışı bazlı olanlarından, baya bir ödül topladılar. B.A.P'nin en büyük özelliği, Kore'den ziyade yurt dışında acayip bir popülariteye erişmeleri oldu sanırım çaylak oldukları zamanda. Öyle ki, çıkışlarının üzerinden bir yıl *tam anlamıyla* geçmeden Live on Earth'e başladılar. Bu sene Tayvan'ın Golden Disk'inden ödül aldılar. Ayrıca, Japonya'nın Golden Disc'inden "En İyi Yeni Sanatçı" ve "En İyi Üç Yeni Sanatçı" ödülünü aldılar. (Japan Golden Disc RIAJ'in düzenlediği, oldukça önemli ve şirketlerin hırslarının kurbanı olmayan tam bağımsız -fdhgjfd- bir ödül geleneği, not düşeyim.) Ayrıca, geçenlerde ilk müzik programı ödüllerini de aldılar. *.* (Toplamda 3 adet.)

Ayırca B.A.P birçok grupla yakınlığı ile biliniyor: EXO (Himchan ve Suho oldukça yakınlar), BTOB, BTS, GOT7 (JB ve Youngjae), BEAST sayılabilir bu yakın gruplar arasında.

Bir de B.A.P'nin şarkılarına bakalım.

B.A.P'nin en büyük sıkıntısı, şirin ve "adam" (dshfgsdfc) tarzları arasındaki satış dengesizliği: Şu ana kadar en çok satan şarkıları Stop It, Crash ve No Mercy ile Warrior dijitalde. Fakat albüm bazında en düşük satan işleri de Stop It single'ı. Haliyle, TS'in ikisi arasında bir denge oluşturmaya çalışmasından çocuklar arada fazla şirin olabiliyorlar. (-_-) Şarkılarına dönersek, B.A.P'nin kendine has bir ekol/gelenek geliştirmeye başladığını söyleyebilirim. Şarkılarında mutlaka kendine yer bulan düdük, polis sireni ve benzeri sesleri Warrior'dan One Shot'a kadar duyabilirsiniz. Ayrıca, lido Yongguk şuana kadar şarkılarının %90'nına kendini katmış biri. Bütün işlerinin sözleri Yongguk'a ait denebilir. Sözleri, toplumsal sıkıntıları dile getiriyor, karşı durmaya davet ediyor ve bence oldukça provokatif bir tavrın keypap ile yumuşatılmış hali. Bunda grubun beyni diyebileceğimiz Yongguk'un etkisi de yadsınamaz.


Haşin lido Yongguk

Yongguk hakkında sanırım bir kitap yazabilirim. Çok zor onu anlatmak ama bir deniyciğim.

Grubun ana rapçisi, en büyüğü, lidosu. Söz yazarı. Soul Connection'nının Jepp Blackman'i. Anlayacağınız underground geçmişi var. İkizi var, Bang Yongnam. Yongnam sesinin tınısı bana oldukça hoş gelen bir rock solisti/vokali. Yongguk'un elinden düşürmediği, çocukluğundan kalma bir peluş kaplanı var. Büyükanne ve büyükbabası (dedesiyle anne/babaannesi işte olum, burjuvazi terimler kullanmaya gerek yok :"3)na düşkünlüğü ile biliniyor. Teddy (1TYM) hayranı.

Bunlar onun hakkında temel olarak bilmeniz gerekenler. Asıl Yongguk bu kelimelerin çok ötesinde. Büyük bir Frida Kahlo hayranı, Pablo Neruda okuyan, jazz-soul-blues hakkında inanılmaz bir kültürü olan, aktivist ruhlu, çevreci ve insan hakları savunucusu. Gerçek müziğe olan tutkusu, benim ona keypap'ın ötesinde hayran olmamın en büyük sebebi. Apolitik Kore Pembiş Bulutu'nun dışında, en azından "gerilla"nın anlamını "Guerilla Date"ten öğrenmemiş bir idol. Martin Luther King'in büyük bir hayranı. Entellektüel tarafıyla insanda saygı uyandıran biri. Sanatı, insanları bilgilendirmek için bir özgürlük alanı olarak görüyor. Bir röportajında, beni oldukça etkileyen bir şey söylemişti: "Eğer şirketler, verimli sanatçılar yetiştirmek istiyorlarsa, ağır kontratlar ve dayatılan konseptlerle bunu başaramazlar." (Aşağı yukarı böyleydi.) Her halükarda endüstrileştirilmiş ve tekelleştirilmiş müzik piyasasına karşı olduğunu anlamak zor değil. Ayrıca sorarım size, siz hiç sosyal medya hesaplarında "Marks-Engels-Stalin" yazılı, orak ve çekiçle süslenmiş bir (Frida Kahlo) resmi paylaşan idol gördünüz mü? Ben görmedim. (Burada dikkat çekmek istediğim nokta, Yongguk'un olası bir marksist oluşu değil, aksine, suya sabuna dokunmayan -sadece pop endüstrisinde değil- onun koca bir apolitik "ünlü" camiasının içinden böyle politik ve aykırı isimleri zikreden biri olarak boy göstermesi.)  

Ve Yongguk'un en saygı duyduğum noktası, hayranlarıyla birkaç abs fanservice'i hariç hiçbir zaman yersiz bir samimiyet içine girmiyor oluşu. Hayranlardan söz açıldığı anda, ilk ağzından çıkan şey onlara ne kadar saygı duyduğu oluyor. Sonrasında sevgi geliyor. 

Bu arada, yaşasın  #DICTATORBANG



İlk olarak, şu gördüğünüz yüzün mükemmel dnaların kombinasyonundan oluştuğunu belirtmeliyim. Diğer bir deyişle estetiksiz! 
Him, grubun ikinci büyüğü ve şu Davud'u andıran yüzle anladığınız üzere grubun yüzü, yakışıklısı. Him, grupta ne dansta bir numara ne vokal konusunda harika ne de flow'u elinde oyuncak etmiş biri... Ama kesinlikle, diğer visuallar gibi gereksiz bir tip değil müzikal anlamda! Him, konservatuvar mezunu. Geleneksel Kore çalgıları ana dalı. Öyle iki nota nedir bilmeyen biri değil. Ve bence, B.A.P'nin beatlerine en çok katkıyı yapan isimlerden de biri. Yani Himchan, idol eğitiminden geçip de müzikle ilgilenen biri değil. Müzisyen oluşu (sanırım bunu rahatça söyleyebilirim) sayesinde (yakışıklılığına girmeyelim lütfen fdhgd) idol olmuş biri. Ayrıca bir çok müzik aletini de çalabiliyor. (Gitar, piyano vesaire...)

Suho ile sarılacak kadar yakın arkadaşlar fdjgfj Sesi oldukça kalın ve grupta oyunculuğu en iyi olan adam. Hitap yeteneği bakımından da Youngjae ile birlikte grubun sözcüleri denebilir ikisine. Ayrıca bence yumuşak vokallerin altından çok hoş bir biçimde kalkabilecek kapasiteye sahip. Gruba girmeden önce baya bir tombiş iken azimle kilo vermiş biri. Grupta Yongguk'a diklenen tek kişi fhgjfsgdfdsg


Daehyun grubun üçüncü büyüğü ve Him ile birlikte "yakışıklı"sı. Gruba çıkışa son altı ay kala katıldı ve buna rağmen müthiş bir ana vokal. Keypap'ta erkek vokaller söz konusu ile oldukça zorlu bir rekabet sizi bekliyor demektir ama Daehyun'un sesi, ses aralığı ve tekniği onu ilk beşe rahat sokar diye düşünüyorum. Canlı performanslarda bir insan nasıl sesini bu kadar stabil tutabilir? Ki bieypi koreografilerinin harbi zor oluşu ile biliniyor. Şu IU'nun müthiş "3 oktavlık" "In my dream" kısmını 8 oktava kadar çıkartabiliyor. Peslerde olduğu kadar tizlerde de başarılı ve "high-note"lara çıkışı zor olmadığı gibi, bir notada sabit kalış süresi de oldukça uzun. Bana göre, şuan Keypap'ın erkek Hyorin'i gibi biri. Şayet gruba katılmasaydı, B.A.P'nin sound'undaki yavanlığı hayal bile edemiyorum. Üstelik sesini renkten renge sokabiliyor. Rock'a, R&B'ye, Soul'a, Jazz'a her türlü gidiyor sesi.

Pisboğaz seni :"3


Youngjae grubun Dae gelene kadar ana vokali idi. Bana göre, ana vokal olacak kapasiteye henüz sahip değil. Her ne kadar No Mercy'e kadar en çok bölüm onda olsa da, zaman zaman Daehyun'un ağırlığı ile şuan ikisinin de bölümleri/satırları dengelenmiş durumda. High-notelara çıkmada sıkıntı yaşıyor, bir notada uzun süre sabit kalamıyor ve ses aralığı çok geniş değil, nefes almada ufak sıkıntıları var, dans ederken sesi çıkmıyor pek. Fakat peslerde göz dolduruyor bence. Daehyun'u dengeleyen unsur. Ve grupta sesini biraz daha geliştirdiği takdirde gelecekte oldukça başarılı bir soul-jazz vokalisti olma potansiyeline sahip tek isim. Bahsettiğim soul, öyle Kore'de her ballad'a dedikleri türden değil, baya bir Otis Redding potansiyeli var bence Youngjae'de.

Grubun naifi, annesi... Ama şu surat, Tay Boks'u yapıyor olum, inanabiliyonuz mu?!!?!?!?!?!?!?!?!

Eski JYPE stajyeri. Büyük ihtimalle şuan GOT7'da olacaktı. 


Jongup, grubun b-boy'u ve olası Jay Park'ı. Tam bir R&B-boy. Arada bir Ne-yo vari hareketler ile Chris Brown'un Kore harmanı. Mükemmel bir dansçı olduğunu söyleyebilirim bence çünkü o canlı performanslarda o manyak hareketler her ana dansçının harcı değil bu günlerde. Ayrıca, her ne kadar dans ederken göremesek de, oldukça kendine has bir sesi var. Biraz daha vokal eğitimi alırsa geleceği gerçekten çok parlak. Tam bir 333333D insan. Yaşına rağmen, işini oldukça ciddiye aldığını söyleyebilirim. 

Tam bir womanizer halin var Congapçım! :"3


Ve gözümüzün önünde büyüyen insan! 15 yaşındaydı çıkış yaptığında! Birkaç aya 18 olacak. :") Ağlamıyorum, hayır, gözüme Zelo kaçtı! Eski bir YG stajyeri, grubun ikinci dansçı ve rapçisi. Vokal konusunda biraz eğitim alırsa onun da geleceği hiç fena gelmiyor bana. Oldukça utangaç ve sıkılgan bir yapısı var. Boyu... Neyse, girmiyorum boyuna sdhgjfsd (Jay Park bunu beğenmedi hjfgdjas) Flex rap konusunda, idoller arasında şuan gerçekten bir numara. Canlı performanslarda elinden geleni yapıyor. Ayırca, rap'ini oldukça geliştirdi son zamanlarda. 

Şuan B.A.P'de olmasaydı muhtemelen WINNER'da ya da B Takımı'nda olacaktı.

Çok seviyorum ya :"3

Ayrıca, B.A.P, şuan UNICEF'e en çok destek veren idol grubu. Küçük bir şirketten olmalarına, kazançlarının sınırlı olmasına rağmen, okul yaptırma hedefleri var ve bu hedefe oldukça yaklaşmış durumdalar. 

Sanırım, B.A.P'yi bieypi yessör yapan unsurları anlatmakta yardımcı olabilmişimdir.

 Haydin.

Yorumlar

  1. İki ay önce -tam da ikinci yıldönümlerinde- Baby'liğini ilan etmiş bir insan olarak bu yazına BA-YIL-DIM! asjkfgjk Bieypi benim için SuJu'dan bile önce gelir şu an. :') Haftasonu B.A.P yazısı yazacaktım, tam da onun arefesinde gelince süper oldu bu yazı. :D

    B.A.P benim bir biasımın olmadığı yegane grup. SuJu'dan Henry, BTOB'den Ilhoon, BEAST'ten Yoseob ama B.A.P'den YOK! :D Seçmek için çok uğraştım ama ciddi ciddi olmuyor. Yongguk'un diş etleri, Himchan'ın dişleri, Daehyun ve Youngjae'nin sesi, Jongup'ın dansı, Zelo'nun rapi... Hepsini seviyorum. HEPSİ BENİM! ADJHDSFJ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan bir söyler! :D Neyse, gel bir sarılalım tomo :")

      Öyleyse baya Kore'den biasın oldular ha? Olum, bugün yazmadın, yarına bekliyorum ha -_-

      B.A.P sendromu... :D İçimdeki yakuzayı uyandırma tomo dsjhgsdjfgsdghadjgdfs :D

      Sil
  2. yazını çok beğendim teşekkürler :) B.a.p bende cidden anlaşılmaz bir yari var 10 yıl dinlemesem takip etmesemde gördüğümde alıp bağrıma basıp annemmmm diye sevesim geliyor onları :S evet Him ve Yongguk'la aynı yaştayım ama olsun :P ve sana cidden katılıyorum öle aman kalabalık yapsın diye alınmış üye yok bence ki yer verilse Him ve Jongup'un da vokalini beğenecek herkes ( bana göre bir çok vokalim diyenden iyiler ama :D ) tek kelimeyle yetenek,müzik,tarz=B.a.p ;)
    Not: üstteki arkadaşın diş diş eti muhabbetine bittim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederiiim

      Ehe, ne kadar hoş bir şey bu :D Aman canım yaşın ne önemi var :"3 KESİNLİKLE ÖYLELER!!

      dsfhgdsjhsdf şiiru tipik :")

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar