Suzhou River *İkinci Bir Chungking Express mi?* - Küçük Filozof'un Kocaman Eleştirileri 149


Şu eleştiri dizimin 200. yazısında adını "İzliyom ben yea"ya çevirmek gibi bir düşüncem var. Ya da ne bileyim direkt film adıyla falan girebilirim, siz ne diyorsunuz, ona göre değiştireceğim?

Suzhou River, 2000 yapımı, çekim teknikleriyle izleyiciye Chungking Express'i andırmış bir Lou Ye filmi. Başrolündeyse Çin'in en büyük aktrislerinden Zhou Xun var. 

Suzhou nehri, Şangay'daki insanların ruhlarının kirliliğinden başka bir şey barındırmaz aslında içinde. Tıpkı Moudan'ın aşkının saflığının Mardar tarafından kirletilmesiyle biraz daha kirlenmesi gibi nehrin. Biraz daha acılar katmasıyla insanların hayatına... Suzhou Nehri filmi, melankolik bir havada ilerleyen, Chungking gibi el kamerasıyla çekilmiş, buna rağmen harika bir görselliğe sahip. (Bana göre filmin en güzel sahnesi de yukarıda afişleştirilmiş halde zaten.)


Moudan, zengin bir babanın kızıdır. Yaşına rağmen içindeki çocuğu büyük bir itina ile muhafaza eder. Nitekim aşk konusunda da kendini öne atıverir bu içindeki çocuk. Moudan, saf bir aşık, küçük bir çocuktur. Mardar'a amansızca tutulmuş olan bu genç kız, aşkını belli etmez pek. Fakat bir gün gelir ve Mardar tarafından o çocuksu aşkı adeta katledilir. Moudan'ınsa buna karşılık tek bir cevabı vardır: Bir gün bir deniz kızı olarak geri döneceğim! 



Filmin ufak tefek göndermeleri, genel olarak melankolik olan havası, bunalımlı ve sancılı insan hallerinin yansıması oldukça göze ve ruha hitap eder cinsten. Özellikle Meimei karakterinin Moudan'a benzemek adına bacağına yapıştırdığı o kullan-at dövmelerin manası gerçekten hoşuma gitti.

Çin işi, görsellik dolu, arabesk romantizmlerden hoşlananlara tavsiyemdir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar