Rang de Basanti *Inquilab Zindabad!* - Küçük Filozof'un Kocaman Eleştirileri 139


INQUILAB ZINDABAD! 


İlk olarak Shiru'ya şu yazısından ötürü minnetlerimi sunuyorum. O yazmasaydı ben uzunca bir süre daha izleyemeyecektim bu filmi!

Chandrashekhar Azad, Ramprasad Bismil, Ashfaqullah Khan, Rajguru ve Bhagat Singh. Kendi ülkelerinin Mahir'i, Deniz'i, Yusuf'u, Hüseyin'i ve belki Erdal'ı. Hindistan'daki İngiliz emperyalizmine bir son vermek amacıyla gözlerini kırpmadan canlarını veren 5 özgürlük savaşçısı onlar.

DJ, Aslam, Sukhi ve Karan ise, ülkelerinden umudu kesmiş, apolitik bir nesilin meyveleridir. Tek amaçları eğlenmek olan bu adamlar ve partinin dediklerini ikiletmeden/sorgulamadan uygulayan Laxman'ın hayatları, İngiltere'den gelen bir yönetmen ile anlamını bulur.


Filmde günümüz Türkiye'sine ve gençlere adeta ayna tutulmuş. Hep büyükler özellikle şu 68'e yetişmiş olanlar, darbe sonrası doğan nesilleri apolitik olmak ile itham ederler ya burada da apolitik gençlerimiz var. Yaptıkları eylemlerin tek amacı eğlenmek olan, günlük sıkıntılardan bıkmış ve bilerek görmezden gelen bu gençlerin hayatı, yine apolitik olarak nitelendirelebilecek bir eylem sonrasında tamamen değişir. (spoiler: sonuçta bakanı öldürmeleri toplum adına yapılmış bir şey, herhangi bir öğretiye bağlı kalarak değil)

Amir Khan'dan izlediğim en güzel filmlerden biriydi. En önemlisi de insanın böyle böğrüne öküz oturtan bir filmdi.

 Gün doğacak, açacak çiçek, gelip geçenler diyecek merhaba, merhaba ey güzel çiçek!

filmle ilgili ufak bir not: Rang de Basanti Hintçe'de "Sarıya Boya" anlamını taşıyor. Sarı ise Hint kültüründe fedakarlığı temsil ediyor. Ayrıca bu nedenden ötürü filmde geçen diğer filmin sahneleri sarı renkte çekilmiş.

Yorumlar

Popüler Yayınlar