Doctor Who -Küçük Filozof'un Kocaman Eleştirileri 25

Ne kadar Uzak Doğu tutkunuysam bir o kadar da Doctor Who, Merlin, mini seri olan Emma, Sherlock, HIM, The Big Bang Theory ve bir zamanlar Gossip Girl,Veronica Mars, One Tree Hill ve Glee tutkunuydum.

Ama şu bir gerçek ki benim için hepsinden önce Doctor Who ve Merlin gelir. Bu yazımda Doctor Who dizisini tanıtacağım.

Tanıtım Öncesi Not: 10. Doktor olan David Tennant "Gelmiş Geçmiş En İyi Doktor" ünvanına sahiptir ki benim içinde öyledir. Doctor Who'ya başlama sebebim idi kendileri. Açıkçası Doctor Who'da 4.sezon finalinde (normalde çok dirençli olmama ve asla ağlamama rağmen film, kitap, dizi vs kendimi kaptırıyorum ve elimde olmadan ağlıyorum. Sınav stresini atıyorum hiç değilse.) gerçekten çok ağlamıştım. David Tennat'a devasa büyüklükte bir hayranlığım var. Mat Smith'e başlarda alışamamış hatta diziyi izlememeyi bile düşünmüştüm. Ama zamanla alıştım ve onun da performansını çok başarılı buluyorum.

Tanıtım Öncesi Not 2: Benim gelmiş geçmiş favori çiftim Doktor-Donna'dır. Gerisi gözümde hikaye.





DOCTOR WHO
"Doktorunuza Güvenin."
"I'm The Doctor and you're The Dalek !"

Yayınlandığı Kanal: BBC
Tür: Bilim Kurgu

Doctor Who bir İngiliz kültüdür. Dünyanın tescilli gelmiş geçmiş en uzun soluklu dizisidir. Düşük bütçe ile yaratıcılığın harmanlanmasından doğmuştur.

Konu: 
Evvel zaman içinde kalbur saman içinde Gallifrey adlı bir gezegen varmış. Bu gezegen Dünya'nın 2,5 katıymış. Bu gezegende Zaman Lordları yaşarmış. Gökyüzü turuncu ağaçlar gümüş renkte imiş. Burada canlı birer organizma olan ve şekilden şekle TARDIS'ler yetiştirilirmiş. Bir gün çok büyük bir savaş patlak vermiş Zaman Lordları ve onların ebedi ve ezeli düşmanı Dalekler arasında. Bu savaşın adı "Son Büyük Zaman Savaşı" imiş. Gezegen bu savaş sonunda sonsuzlukta sıkışıp kalmış. Ama tek bir kişi bir TARDIS ile birlikte kaçmayı başarmış. O'nun adı Doctor'mış.




DOCTOR : Doctor Zaman Lordlarının sonuncusudur. Gezegeni gerçeklikten yok olmadan önce oradan TARDIS'iyle kaçmıştır. Ancak o'nun TARDIS'i bozulmuş ve 1950'lerden kalma bir polis kulübesi formunda kalmaya mahkum olmuştur. Doctorlar insan gibi görünürler. Ki bu bizim Doctor'ımız içinde geçerli. Neden adı DOCTOR? Gerçek adını senaristler dışında (hatta bun bundan bile şüpheliyim) kimse bilmiyor. Gerçek adını sadece "Library" bölümünden Prf. River Song biliyor.Doctor silah kullanmaktan nefret ettiği için yanında bir "sonik tornovida" taşıyor. Doktor neredeyse ölümsüzdür ve bunun kaynağı, onun ölümü kandırmak olarak tanımladığı ve tüm zaman efendilerinin yapabildiği hücre yenilenmesidir. Hücre yenilenmesi, zaman Lordlarının ölüm zamanı geldiğinde, dış görüntülerinin tamamen değişip yeni biri olarak hayata dönmeleri anlamına gelmektedir. Her ne kadar hayatlarının devamını sağlasa da, bu süreç, görüntülerinin yanında tüm benliklerinin ve karakterlerinin de değişmesine neden olduğu için zorlu ve acı vericidir. Doktor, şu ana kadar karakter değişimine sebep olan 10 hücre yenilenmesi geçirmiştir. Ancak modern serinin 4. sezon bölümü Journey's End'de geçirdiği hücre yenilenmesinde enerjisini kesilmiş eline kanalize edip, aynı DNA'ya yoğunlaştırarak yeni bir görünüş ve karaktere sahip olmadan 10. Doktor olarak kalmış fakat böylelikle bir hakkını harcamıştır. Şu an görüntüde 11. hayatındadır ancak 12 hakkını kullanmıştır. Hücre yenilenmesi sonsuza kadar devam etmemektedir ve zaman Lordları yalnızca 12 defa yenilenebilmekte, yani 13 hayata sahip olabilmektedir. Ancak Doktor'un yaratılış ve genetiğindeki farklılık nedeniyle hücre yenilenmesinin sınırı bilinmemektedir.11 hayatı boyunca, insan ırkının eşsiz duyguları nedeniyle Dünya'ya zaafı olan Doktor, kendine neredeyse her zaman Dünyalı bir yol arkadaşı seçmiştir 
ZAMAN LORDLARI:
  •  Zaman Lordlarıve Zaman Leydileri (bazen Chronarchs) Gallifrey'de oligarşik şekilde yaşayan bir ırktır.
  • Gallifreyanlar evrenin en eski ve en güçlü varlıklarındandır. Yaklaşık 10 milyon yıl boyunca evrene hükmetmişlerdir. Ancak en sonunda 
  • Son Büyük Zaman Savaşı sonrasında evrenden silinmişlerdir.
  • Zamanda ve mekanda yolculuk yaparak zamanı korurlar.
  • Öldüklerinde beden değiştirebilirler.
  • İki kalpleri vardır.
  • Normal bir insandan daha hızlı düşünürler.
  • Yüzyıllarca yaşayabilirler.
KÜLTÜRLERİ:
Ayrıca Sepulchasm denen karmaşık bir tahta oyunları var. Zaman Lord'ları ölmekte ise "Soul Catching" adı verilen bir ayin ile anıları asimile edilirdi.Sekiz yaşına gelen çocuklar ailelerinden alınır ve akademide eğitim görmeye başlarlar. Yeni başlayanlar yatıştırılmamışzaman vortexi'ne bakmak zorundadır. Bazıları vorteks'i görünce korkup kaçarlar, bazıları ilham alıp evreni incelemeye ve olayların dışında kalmaya yemin ederler. Ancak bazıları vardır ki vortexe bakınca delirir. Akademi öğrencileri Eight Man Bound denen tehlikeli sayılabilecek bir oyun oynarlardı. Perigostonun çok-boyutlu oyunu, top ve özel perigosto sopası ile oynanır.
BÖLGELERİ:
Zaman Lordlarının evrenin işleyişinde çok büyük bir kontrol gücüne sahip olduğu bilinirdi. Onlar Zaman Ağı'nı kurdular, paradoksları yönettiler ve paralel evrenler arasında seyahat ettiler. Son Büyük Zaman Savaşısonrasında bu kontrol yeteneklerini kaybettiler.
HÜKUMET İŞLEYİŞİ:
Zaman Lordları yüksek kurul tarafından yönetiliyorlardı. Konsey lord veya leydi başkan, lord veya leydi şansölye kumandanı ve yetkili kardinaller tarafından yönetiliyordu.

YÜCE MECLİS
İç Konsey'i Yüksek kurulun en güçlü 3 üyesi yönetiyordu. Lord Başkan, konseyin en güçlü üyesidir ve mutlak otoriteye sahiptir. Ayrıca Lord Başkan'ın geçmişteki tüm nesillerin bilgi ve tecrübelerini içeren ağıpotansiyel düşmanlardan koruması gerekiyordu. Lord veya Leydi Başkan, devletin birçok fonksiyonunu elle yönetir. Şansölye kumandan Gallifrey'in güvenliğinden sorunluydu. Yüksek kurulun geri kalanları ise çeşitli Gallifrey bölgelerini temsil ederler (Milletvekili gibi). Son Büyük Zaman Savaşı sırasında kahinde konseyin üyesiydi. O kağıt üzerine belli belirsiz tahminleri yazar ve peygamber olarak anılmıştır. (Kahinler Pythia'ya bağlı olabilirler) 
SUÇ VE CEZA:
Cezaya neden olabilecek iki tür suç vardı. Birincisi gezegenin atomik faaliyetlerini etkilemek, diğeri ise kendini başka bir gezegende Tanrı ilan etmek.
Bu suçlar sonucunda Zaman Lordu aşağıdaki cezalardan birini alır:
  • Elindeki tüm teknolojik imkanlar alınarak geri kalmış bir dünyaya sürgün edilir. (Doktor'un başına gelmişti)
  • Tüm rejenerasyonları alınır.
  • Suçlu zamanın tersine gönderilir ya da hiç varolmamış gibi zamandan silinir.
  • Suçlu, bir cezaevi-gezegen olan Shada'ya gönderilir.

EĞİTİM:
Zaman Lordları çok uzun süre eğitim alırlar ve tamamı çok ileri derece fizik, kimya, bilim ve teknoloji, zenoloji gibi alanlarda bilgilidirler. Ancak onlar nasıl olduğu bilinmeyen bir sebepten dolayı silah ve savunma teknolojisi diğer ırkların gerisinde kalmıştır.
ULAŞIM:
Zaman Lordları arasında en yaygın teknoloji TARDIS'lerdir. TARDIS'ler, erken Gallifrey teknolojisi olan Time 

TARDIS TİP 40

Scaphe'den elde edilmişlerdir. TARDIS demode model ve güncel modeller olarak ayrılır. Tip40 (Doktor'un Kullandığı), Tip57 ve insansı Tip102 olarak modellenirler. Bunların yanı sıra, Savaş ve Bombardıman TARDIS'leri vardır. Doktor'un ömrü içerisinde geliştirilen yeni teknoloji Zaman Yüzükleri, küçük bir parmak hareketiyle zamanda yolculuk yapabilmektedir. TARDIS'in dışında pek ulaşım aracı yoktur, çünkü TARDIS bekleneni fazlasıyla verebilmekte ve Zaman Lord'ları ona gerçekten güvenmektedir.

STELLAR MANİPÜLASYON:
Zaman Lordları yıldızları güç kaynağı olarak kullanabiliyorlardı. Hatta 10. Doktor, Zaman Lordlarının karadelikleri icat ettiğini iddia etmiştir. Zaman Lordları yıldızların gelişimini hızlandırmak için Omega'nın Eli'ni kullanmışlardır.Böylece Panaptikon Harmoni Gözü'nü icat ettiler ve tüm enerji ihtiyaçlarını oradan karşıladılar.
SİLAH VE SAVUNMA:
Evrendeki en güçlü medeniyetlerden birisi olmasına rağmen Zaman Lordları'nın silah gücü diğer ırkların gerisinde kaldı. Bu diğer medeniyetlerinin Traksiyon Bariyeri'ni geçip onlara saldıramadığı için olabilir. Aşılamayacağı düşünülen bu duvarın varlığı Zaman Lord'larını yeni silah buluşu yapmaktan alıkoymuştur. Ancak Sontaranlar bu bariyerin aşılabileceğini göstermişlerdir. Savaşta milyonlarca Savaş ve Bombardıman TARDIS'leriyle Daleklere saldırmışlardır.
DİĞER TEKNOLOJİLER:
Zaman Lord'larının kullandığı diğer teknolojiler ise Matris, Validyum, Yaratılış Çarkı ve Bukalemun Kemeri'dir.
Ayrıca Konsey Başkanı Rasillion, elektrik ile bir kişiyi yok edebilen bir metalik eldivene sahiptir. Bu eldiven End of Time Part2'de Master'i insan formuna dönüştürmüştür.

Gallifrey üzerinde çocukları eğlendirmek için tekerlemeler kullanılır ve Rasillion Arp adında bir müzik aletleri vardır. Gallifrey üzerinde sanat oldukça taktir edilir fakat resimleri boya ile bilgisayarlar tarafından yapılır.
Zaman Lordları evrenin işleyişini Gallifrey'den kontrol eder, kurallandırırlardı. Onlar çok öncelerden beri güçlü bir ırktılar fakat Pythia adındaki oldukça güçlü bir tarikatı yıkılmasıyla Zaman Lordlarının da sonu geldi.



KISMİ ZAMAN LORDLARI:
  • Jenni: Doktor'un genleri kullanarak yapay olarak üretilen kızı.
  • Meta-Doktor: Doktor'un bir kopyası. Şu anda paralel evrende Rose ile yaşıyor.
  • Doctor Donna: Meta Doktor oluşurken aynı şekilde kendisi de yarı zaman leydisine dönüşmüştür. Ama şu anda hiçbir şey hatırlamıyor.(Odd'ların "Doktor-Donna" şarkısını hatırlayın)
  • River Song (Melody, Mels): Amy ve Rory'nin genetik, TARDIS'in doğrusal olmayan kızı. Doktor'u öldürmek istemiş ama sonra tüm rejenerasyon haklarını ona devretmiştir.
  • Alex: Doktor'un torunu Susan'ın oğlu. Yarı zaman lordu olarak biliniyor ve öldüğü düşünülüyor.


TARDIS:TARDIS (Time And Relative Dimension ISpace) (Türkçe: Uzay ve Zamanda İzafi Boyut), İngiliz bilim kurgu dizisi Doctor Who'daki uzay ve zamanda herhangi bir yere gidebilen, Gallifrey adlı bir gezegende yaşayan Timelords (zaman lordları) adlı tür tarafından yetiştirilen (yapılmayan, yetiştirilen) bir zaman makinesidir. Bazen adı "The Blue Box" yani "Mavi Kulübe" olarak da geçer.Asıl şekli olmasa da dışarıdan 60'larden kalma bir telefon kulübesi olarak görünmektedir. Şekil değiştirmesini sağlayan bukalemun devresi bozulduktan sonra Doctor onu tamir etmemiş, öyle bırakmıştır. Aynı anda 6 kişinin kullanabilme kapasitesi olan bu zaman makinesinin aynı zamanda içi dışından daha büyüktür. Şimdiye kadar bilinen her zamana göre kıyafet bulunan devasa elbise dolabı ve iki tenis kortu, yüzme havuzu ve kütüphanesi vardır.Doctor onu çalmıştır yada kendi söylediğine göre ödünç almıştır ve onunla birlikte son büyük zaman şavaşından kaçmayı başarmıştır. Bir bölümde TARDIS insan görünümündedir ve Doctor'un kendisini çaldığını değil de kendisinin Doctor'u çaldığını iddaa eder.Doctor Who dizisi İngiltere'nin her yerine yayıldıktan sonra popüler kültür arasına girmeyi de başarmıştır. "TARDIS" kelimesi artık içi dışından büyük görünen herhangi bir şeyin adı olmuştur.Kavramsal tarihi 1963' te Doctor Who dizisi yazılırken, yazan kişiler Doctor'un zaman makinesinin neye benzemesi gerektiğini tartışmaktaydılar. Belli bir şekilde tutmak için "Police Box" olarak yapılmasına karar verilmişti. Ve "the ship's "chameleon circuit"" adlı bölümde şeklinin aynı olmasının nedeni açıklanmıştı.
SPİN-OFF (DESTEKLEYİCİ/KARDEŞ/YAN DİZİLER):Ayrıca dizinin kendine ait iki spin-off yani yardımcı, tamamlayıcı dizisi BBC kanallarında yayınlanmıştır. Torchwood ve Sarah Jane Adventures dizileri Doktor ile arkadaşlık etmiş kişilerin hikayelerini anlatırken bir yandan diziyi tamamlayıcı unsuralara da yer vermektedir. İsim olarak Doctor Who'nun anagramı olan Torchwood, Doktor ile modern serinin ilk sezonunda yolculuk eden ve sonraları da diziye konuk oyuncu olarak gelen Jack Harkness'ın dağılan Torchwood'u yeniden kurup Doktor'u seven ve yararlı bir kuruluş haline getirirken 5 arkadaşıyla yaşadığı hikayeleri anlatmaktadır. Sarah Jane Adventures dizisi ise Doktor ile klasik seride yolculuk eden Sarah Jane Smith isimli gazetecinin Bannerman yolundaki evinin çatı katında, süper bilgisayarı Bay Smith, oğlu Luke Smith ve arkadaşları ile uzaylılarla mücadelesini anlatır.
 DOKTORLAR:


The Doctor (Doktor)OyuncuYıllar
1. DoktorWilliam Hartnell1963–1966
2. DoktorPatrick Troughton1966–1969
3. DoktorJon Pertwee1970–1974
4. DoktorTom Baker1974–1981
5. DoktorPeter Davison1981–1984
6. DoktorColin Baker1984–1986
7. DoktorSylvester McCoy1987–1989, 1996
8. DoktorPaul McGann1996
9. DoktorChristopher Eccleston2005
10. DoktorDavid Tennant2005–2010
11. DoktorMatt Smith2010–günümüz


DOKTOR'UN YOL ARKADAŞLARI:
 Günümüz serisinde:









1. ve 2. Sezon2005-2006Rose TylerBillie Piper
3. Sezon2007Martha JonesFreema Agyeman
4. Sezon2008Donna NobleCatherine Tate
5. ve 6. Sezon2010-2011Amelia PondKaren Gillan
6. Sezon2011Rory Pond (Williams)Arthur Darvill
4. 5. ve 6. Sezon2008-River SongAlex Kingston

SONİK TORNAVİDALAR: 




Yorumlar

  1. Ben, bir sitede görmüştüm.. ''Library'' bölümünde River, Doctor'ın kulağına ismini söylemiş, yani ''Theta Sigma'' demiş. Tek bilinen ismi buymuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Library bölümünü izledim, River'ın söylediğini de gördüm ama "Theta Sigma"yı duymadım. :D Yanlış da hatırlıyor olabilirim, teşekkür ederim bilgilendirme için. :D

      Sil
  2. Güzel bir yazı olmuş,bilmediğim bir çok ayrıntıyı da öğrenmiş oldum,ellerine sağlık :) Bayağı araştırmışsın :D
    Çok güzel bir diziydi :D En son Matt Smith'e geçtiği bölümlerde kalmıştım,bir 10 bölüm filan izlediydim :) David Tennant gerçekten bir numaraydı,rol üzerine fazla yapıştığı için çekilmiş diye okumuştum bir yerde.. :D Doktor-Donna ikilisinin yeri her zaman ayrı <3 Doktorun en iyi dostuydu o :D Donna'nın hafızasını silindiği o bölümlerde nasıl da üzülmüştüm.. :( Etkisinden çıkamadıydım bir süre..
    Matt Smith de fena değil ama :))Yazın kaldığım bölümlerinden de devam etmeyi istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiim ^^ Araştırmakla kalmadım, çevirdim de. :P

      Hayır!! Ona en çok yakışan rol bu ama :'( Evet kesinlikle Matt gözüme girdi son zamanlarda. Bir süre sonra insan ister istemez alışıyor. :D

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar